Dragi poštovaoci i čuvari prirode,
Pozivamo vas na našu praktičnu radionicu izrade komposta prema metodama Dr. Elaine Ingham ( Soil Food Web school ). Imaćete priliku da naučite kako se pravi balansirani termalni, aerobni kompost!!!
Prošle godine, održali smo tri predavanja o prirodnoj zemljradnji sa posebnim osvrtom na Mrežu života u tlu, a ovom prilikom ćemo ponoviti teoriju i praktično prikazati kako se pravilno postavlja termofilna kompostna gomila.
O predavanjima i kako možete preuzeti predavanja pročitajte ovde:
https://www.facebook.com/1439046376343244/posts/2888831191364748/
Sredstva koja prikupljamo od preuzetih predavanja su nam potrebana za dalje usavršavanje i sertifikaciju ove metde na našem prostoru. Naša misija je osnaživanje pojedinaca i organizacija da ovom jednistavnom i prirodnom metodom obnavljaju tlo u svojim zajednicama.
Radionicu vodi Predrag Paunović, član udruženja Permakultura Srbije i Blagodat Srbije, sa 5 godina praktičnog iskustva u domenu prirodne zemljoradnje, i završenom školom za prirodnu zemljoradnju na Soil Food Web institutu pod mentorstvom Dr. Elaine Ingham.
Prvih 10 prijavljenih učesnika ostvaruje popust od 20%
Obavezna prijava : permakultura18@gmail.com
Nakon prijave, dobićete sve ostale instrukcije u vezi radionice.
Prijave primamo do četvrtka u ponoć, kada ćemo odlučiti da li će se radionica održati ili ne u zavisnosti od broja prijavljenih. ******************************************************************
Na radionici ćete imati priliku da čujete šta jeste a šta nije kompost,, dobićete praktične smernice kako da sami napravite i kako da procenite pravilno napravljen mikrobiološki bogat termofilni kompost za svega 18 – 21 dana, po savetima i višegodišnjim iskustvima Dr. Elaine Ingham ( Elejn Ingam), jednog od vodećih svetskih stučnjaka za mikrobiologiju zemljišta.
Ukoliko ste imali prilike da čujete nešto o samom kompostu, najviše ste mogli da čujete o njegovim fizičkim i hemijskim karakteristikama, a često ništa ili vrlo malo o njegovim mikrobiološkim aspektima. Razlog tome je što se taj aspekt zanemaruje ili mu se ne daje dovoljan značaj kroz institucije koje se njime bave. Kontekst u kom se koristi kompost ne otkriva sve potencijale. Ono što je najvažnije i najvrednije u kompostu i zahvaljujući čemu on čini čudesne promene u strukturi i plodnosti zemljišta jeste upravo ona mikrobiologija koja kreira sve hemijske i fizičke činioce u njemu. Ako nje nema ili nam je nepoznata, kompost gubi svoju suštinu. Zato je Soil Food Web institut, na čelu sa Dr. Elaine Ingham, jedini suštinski istražio odnos mikrobiologije komposta sa biljkama koje gajimo i na jedan inovativan i jednostavan način predstavili i običnom čoveku i čoveku od nauke.
Ovom prilikom ćemo vam predstaviti detaljno sve aspekte termofilnog komposta, kao i odredjivanje mikrobiološkog kvaliteta. Teme koje ćemo obraditi u toku radionice su:
Kako napraviti termofilni KOMPOST:
– Definicija i istorija korišćenja
– Sastav komposta
– Vrste komposta u odnosu na prisutnu mirobiologiju (bakterijski dominantan, gljivično dominantan i balansiran)
– Vrste materijala pri pravljenju termofilnog komposta, njihov odnos u kompostnoj gomili, i uloga mikroorganizama u razgradnji
– Atmosferski faktori u pripremi komposta i zaštita od njih
– Kako pravilno složiti termofilnu kompostnu gomilu
Zemljište je uporište života kakvog poznajemo. U njemu se skladišti ugljenik; u tlo dolazi i vraća se sav život, a takođe je i živi temelj za celokupan život na kopnu i moru. Ako želimo da brzo obnovimo našu okolinu, privredu i zdravlje, moramo raditi s tlom, i to ne samo u jednom području, već u SVIM područjima. Zemljište moramo uvrstiti u permanenti deo naše kulture.
Ukoliko ste zainteresovani za saradnju i želite da radionicu održimo na vašem prostoru, javite se!
Dodjite da zajedno učimo od prirode.
Radujemo se susretu!!!
*******************************************
Učešće : 2.500,00 din
Prijave su obavezne na permakultura18@gmail.com