Moderna galerija

Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac

 

Prva likovna galerija „Savremenici” u Lazarevcu je otvorena, sad već davne, 1970. godine, posle sklapanja ugovora između grada Lazarevca i kolekcionara, gospođe Leposave Lepe Perović, koja je gradu poklonila deo svoje kolekcije od šezdeset umetnička dela, uglavnom jugoslovenskih umetnika XX veka. Međutim,zbog neadekvatnih uslova galerija je nakon nekoliko godina zatvorena, a cela kolekcija prebačena je u depo Centra za kulturu Lazarevac.

28. juna 2002. godine, na inicijativu i ličnim zalaganjem dr Milije Belića, slikara i teoretičara umetnosti, tadašnjeg predsednika Komisije za kulturu opštine Lazarevac, u adaptiranom prostoru nekadašnje robne kuće „Kolubara”, na prvom spratu, otvorena je Moderna galerija Centra za kulturu Lazarevac.

Galerija funkcioniše kao izdvojena, radna jedinica Centra za kulturu, nalazi se na površini preko 1100m2.Fizički odvojena od Centra, galerija je smeštena na spratu tržno-informativnog centra u pešačkoj zoni grada. Osnovni zadatak galerije je čuvanje,zaštita i izlaganje dela iz Legata Leposave Lepe Perović, ali i sistematsko sakupljanje, čuvanje i izlaganje dela moderne i savremene srpske umetnosti.

Podeljena je na tri izlagačke celine. U prvoj se nalazi stalna postavka galerije, u kojoj su izložena dela iz Legata Leposave Lepe Perović i kolekcije savremene srpske umetnosti. U drugom delu izložena je arheološka postavka, dok je treći namenjen za žirirane izložbe akademskih umetnika na osnovu odluke Saveta galerije.

[photo_gallery_wp id=”44″]