Trideseti Međunarodni festival humora za decu pod sloganom „Osmehom kitimo dane!“ svečano je otvoren u Biblioteci „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu.

Festival okuplja najtalentovaniju decu iz zemlje i regiona, a manifestacija slavi najmlađe, kao i stvaraoce za decu čiji radovi oplemenjuju brojne generacije. Ansambl „Melodija“ iz Muzičke škole „Marko Tajčević“ započeo je svečanost pesmama „Deca su ukras sveta“ i „U svetu postoji jedno carstvo“.


Direktorka biblioteke, Jasmina Ivanković, poželela je dobrodošlicu svim gostima i navela da ovogodišnjeg festivala ne bi bilo bez Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, GO Lazarevac, lazarevačkih ustanova i preduzeća koja godinama pomažu. Ona je istakla da Biblioteka ne bi mogla sama sve da ogranizuje i zahvalila se kolegama iz Prvog prigradskog pozorišta, Centra za kulturu Lazarevac, Turističke organizacije Lazarevac, kao i kolektivu biblioteke koji je vredno radio na organizaciji događaja.
Zamenik predsednika GO Lazarevac, Miloje Živanović, predao je simbolično ključ grada Lenki Ljubojević, učenici OŠ „Dule Karaklajić“. On je naglasio: „Nadam se da će se narednih dana ovo naše lepo rudarsko mesto pretvoriti u oazu dečijeg smeha i radosti. Mladoj dami predajem ključ sa željom da u sledeća tri dana vodi ovaj grad na uspešan način, da nema nikakvih problema i da naš grad bude centar radosti i veselja.“
Proglas festivala autora Aleksija Marjanovića, poznatijeg kao Alek Marjano, pročitao je glumac Zoran Belošević. Glavni urednik izdavačke kuće „Lijepa riječ“ iz Tuzle, Šimo Ešić uručio je Plaketu „Mali Princ“ festivalu humora za decu „za 30 godina razvedravanja djetinjstva“ i Radmili Bulatović „za sjajnu ideju koja 30 godina ujedinjuje dječiji svijet“.
Direktorka festivala Radmila Bulatović navela je da je za ovih 30 godina postojanja festivala nagrađeno 5.628 dece iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Slovenije, SAD, Engleske i Nemačke.

[photo_gallery_wp id=”46″]