Turistička organizacija GO Lazarevac osvojila je drugu nagradu u kategoriji “najbolji suvenir” na međunarodnoj izložbi suvenira i turističkih publikacija “LESKOVAC 2016” koja je deveti put organizovana u ovom gradu 17. i 18.novembra.

U konkurenciji od preko 50 turističkih organizacija iz Srbije, Bugarske, Crne Gore, Republike Srpske i Makedonije Lazarevac je i ove godine dokazao da ima čime da se ponosi!

Kriterijumi za dodelu nagrada za sve kategorije, su: promocija i unapređenje turističkih potencijala; kvalitet, originalnost i izvornost sadržaja; originalnost, odnosno kreativnost fotografija i kvalitet štampe.

Suvenir koji je Lazarevcu doneo drugu nagradu je statua Kostur sa Vida, delo akademskog vajara Dušana Rajšića. Nastala je na osnovu fotografije koju je u francuskim novinama svet prvi put video u toku 1916.godine,a predstavljala je čoveka-kostura, teškog samo dvadeset tri kilograma, odevenog u rite, sa velikom šajkačom, torbom obešenom o levo rame, koju rukom jedva pridržava. Statua predstavlja Čedomira Popovića (1896-1991), seljaka iz Barzilovice kod Lazarevca, solunca, poznatijeg u svom selu kao Kostur sa Vida i Čedo Kačamak.

Ovo je druga godina za redom kako Lazarevac osvaja jednu od nagrada na ovoj izložbi.

[photo_gallery_wp id=”31″]