U Lazarevcu je 15.decembra 2016.godine održana svečana ceremonija obeležavanja 102.godine od slavne Kolubarske bitke u okviru manifestacije Dani Kolubarske bitke. U kripti Crkve sv.velikomučenika Dimitrija parastos poginulim ratnicima…

…u Kolubarskoj bici su služili sveštanici hrama. U spomen-kosturnici u kojoj počiva oko 50.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika pored Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predsednik i zamenik predsednika gradske opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke i predstavnici nekoliko udruženja za negovanje tradicije. Ove godine venac su položili i predstavnici Udruženja Srba i Makedonaca KUD „Branko –Čajka“ iz Tetova čijih je pedesetak članova prisustvovalo državnoj ceremoniji u Lazarevcu.

Nakon polaganja venaca i odavanja vojnih počasti i kratkog kulturnog umetničkog programa kojem je prisustvovalo nekoliko stotina graćana prisutnima su se obratili predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

U nastavku programa odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca, vence su položili delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milan Popović, predstavnici opštine Lazarevac, predstavnici ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Republici Srbiji, nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi.

I ove godine organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Lazarevac.

[photo_gallery_wp id=”33″]